Noe gikk galt med søket. Vi beklager, og håper du vil prøve igjen senere.
Vi matcher laveste nettpris*
SommerSALG - Finn en SommerPRIS
Ventilator guiden Skousen

Hvilken ventilator skal jeg velge?

Skousen medarbejder står klar til at hjælpe dig

Vil du unngå et kjøkken som er fylt med matos, lukt og fettflekker? Riktig ventilator er viktig for et rent og innbydende kjøkken. Det er flere ting som er verdt å vurdere når du skal velge ny ventilator. Trenger du en hjelpende hånd til å navigere i ventilatorjungelen?

Få hjelp til å velge riktig og se produktene vi anbefaler. Nedenfor har vi samlet en rekke av de tingene du bør tenke på, slik at du står bedre rustet til å ta riktig beslutning.


I denne guiden finner du:

 • Vil du gjøre det enkelt å velge? Få våre anbefalinger
 • Gode vurderinger når du velger ventilator
 • Ventilator som er best i test og deres favoritter
 • Ekstra funksjoner som er verdt å vurdere for ventilator
 • Våre mest populære ventilatormerker
 • Trenger du fortsatt rådgivning?
null

Vil du gjøre det enkelt å velge?

Vi har gjort arbeidet for deg. Her får du våre anbefalinger, som passer deg, paret og barnefamilien.

Vil du heller gå på oppdagelsesferd selv, kan du rulle ned til "Gode vurderinger når du velger ventilator".

Ventilator til deg
Ventilator til deg
Ventilator til familien med barn


Gode vurderinger når du velger ventilator

Hva slags ventilator trenger du?

Vi anbefaler at du bestemmer deg for hva slags ventilator du vil gå for, tidlig i prosessen, slik at du får snevret inn søkefeltet. Hvilken ventilator du bør velge, avhenger av utformingen av kjøkkenet, designkrav og hvor mye ressurser du vil bruke på å montere ventilatoren. Det finnes syv forskjellige typer:

Hva slags ventilator trenger du?
null

Hvor mye penger og CO2 skal energiforbruket koste?

Energimerking: Det kan være mye penger å spare på lang sikt med en god energiklasse. Energiklassen angis i en skala fra A++ til E. I tillegg til energiklasse kan du også se på det årlige energiforbruket. Det årlige energiforbruket måles i kWh ved vanlig bruk. Et vanlig bruk er angitt som en times utsuging og to timers tent lys pr. dag.

*Merk: 1. mars 2021 kom det en ny energimerking fra EU. Dette gjelder ikke ventilatorer enda, men på sikt blir den gamle energiskalaen faset ut på alle hvitevarer.

Les mer om den nye energimerkingen her

Hvor mye støy skal ventilatoren lage?

Lydnivået: Lydnivået måles i dB og er enklest å forholde seg til ved følgende sammenligning: 30 dB = hvisking 60 dB = vanlig samtale En ventilator på under 60 dB betegnes som støysvak.

Velger du en ventilator med utsuging til det fri, har utformingen av røret også innflytelse på støynivået. Et rør som er for smalt eller har en knekk, vil bråke vesentlig mer enn det som står oppgitt på varedeklarasjonen. Dessuten er det en god ide å sikre at rørene sitter godt og ikke rasler, hvis du vil holde lydnivået så lavt som mulig.

Det påvirker også lydnivået om du har en ventilator med innebygget eller ekstern motor. En ekstern motor lager mindre støy, men krever mer å montere. Med en innebygget motor er det omvendt.

null
Hvilke muligheter er det for å montere ventilatoren i boligen din?

Hvilke muligheter er det for å montere ventilatoren i boligen din?

Det er viktig at du velger en ventilator som passer til monteringsmulighetene du har i hjemmet.

Resirkulerende ventilator: Suger luften inn gjennom et fettfilter og et kullfilter som fjerner lukt. Deretter blåser den luften tilbake i rommet. Den har ofte en lavere sugeevne enn utsugingsventilatoren. Til gjengjeld krever den ikke tilkobling til et uttrekk som går gjennom yttermuren eller tajet på boligen.

Utsugingsventilatoren: Suger luften inn gjennom et utsugingsrør som fører ut i det fri. Det skaper dermed et bedre inneklima sammenlignet med resirkulerende ventilatorer. Til gjengjeld krever den tilkobling til et uttrekk i boligen, noe som kan være omfattende hvis du ikke allerede har dette.

Myndighetenes krav: Skal du installere en ventilator i en bolig eller et tilbygg som er bygget etter 1. januar 2015, må du være oppmerksom på lovkravet om at bygningen må inneholde et uttrekk. Har ikke bygningen dette, må du søke om dispensasjon hos kommunen din for å installere ventilatoren.

null

Hvor høy sugeevne skal ventilatoren ha?

Sugeevnen angis som antall kubikkmeter i timen (m³/t). En for lav sugeevne forårsaker dårlig inneklima, og en for høy sugeevne øker støynivået og energiregningen. Derfor er det en god idé at sugeevnen matcher ventilatortypen, kjøkkenets størrelse, rørføringen og bredden på ventilatoren.

Type ventilator: Som tommelfingerregel kan du gå etter disse tallene.

 • Fritthengende ventilator: Min. 450 m³/t
 • Wirehengt ventilator: Min. 450 m³/t
 • Vegghengt ventilator – T-ventilator: Min. 450 m³/t
 • Vegghengt ventilator – skråstilt: Min. 600 m³/t
 • Takintegrert ventilator: Min. 700 m³/t
 • Innebygget ventilator: Min. 600 m³/t
 • Ventilator med uttrekk: Min. 450 m³/t
 • Benkeventilator: Min. 700 m³/t

Kjøkkenets størrelse: Som hovedregel skal en ventilator helst kunne skifte ut luften på kjøkkenet ditt 10 ganger i timen. Hvor mange kubikkmeter er det på kjøkkenet ditt? Gang tallet med 10 – så vet du hvor mange kubikkmeter i timen sugeevnen bør være som minimum.

Rørføring: Tallene for den anbefalte sugeevnen for de forskjellige ventilatortypene er basert på tre meter lik rørføring ut i det fri eller to meter rørføring med en 90° knekk. For hver en ekstra meter rør eller hver ekstra 90°-knekk, trenger du 75 m³/t mer i sugeevne. På samme vis kan sugeevnen reduseres med 75 m³/t for hver meter rør eller 90°-knekk du har mindre enn eksemplene. Har du fleksible rør i stedet for faste rør, trenger du 25 % høyere sugeevne.

Ventilatorens bredde: Tenk på dette for å sikre optimal utnyttelse av sugeevnen. Som hovedregel er en større bredde = bedre utnyttelse av sugeevnen. Gå etter en ventilator som har minst samme bredde som platetoppen (bortsett fra ved en takintegrert ventilator, som alltid bør være bredere enn platetoppen). Lager du ofte mat som lager mye damp eller lukt, er det også en fordel å velge en ventilator som er bredere enn platetoppen.

Best i test ventilatorer
Deres favorit ventilatorer


Ekstra funksjoner som er verdt å vurdere for ventilatoren

Spaltesug/kantsug

Denne funksjonen danner en luftstrøm omkring platetoppen som isolerer matosen, slik at den ikke unnslipper. På den måten bidrar den til et bedre og sunnere inneklima.


Vaskbart filter

Denne typen ventilatorfilter trenger sjeldent å bli skiftet ut, og kan vaskes for hånd eller i oppvaskmaskinen.

Ettersug

Med denne funksjon fortsetter ventilatoren å suge i en kort periode etter at den er slått av for å fjerne den siste matosen fra kjøkkenet.

Se de mest populære ventilatormerkene våre her


Siemens
Eico
Witt
Silverline
Thermex
Bosch
null


Trenger du fortsatt rådgivning?

Da kan du enten avtale en tid for rådgivning i din lokale Skousen-butikk, ringe til vår kundeservice hvor vi sitter klare til å hjelpe deg alle dager i uken – bortsett fra helligdager – fra 08:00 til 22:00, eller sende oss en e-post.

Book møte hos Skousen
Kontakt Skousen online på 21 95 92 07
Send en e-post til Skousen