Hvilken ventilator skal jeg velge?
Vil du unngå et kjøkken som er fylt med matos, lukt og fettflekker? Riktig ventilator er viktig for et rent og innbydende kjøkken. Det er flere ting som er verdt å vurdere når du skal velge ny ventilator. Nedenfor har vi samlet en rekke av de tingene du bør tenke på, slik at du står bedre rustet til å ta riktig beslutning.
... til å velge riktig ventilator
1. Hvor mye skal den kunne suge opp? Det er viktig at sugeevnen er tilpasset både ventilatorens størrelse og bredde. For lite sug kan påvirke inneklimaet, og for mye sug kan føre til mer støy og høyere strømregninger. Tips: Multipliser kjøkkenets størrelse i kubikkmeter med 10 for å finne ut hvor mange m³/t ventilatoren minst bør ha.
2. Hvor høyt kan det være? Vil du høre på musikk eller prate med gjestene dine mens du tilbereder kjøtt eller grønnsaker? Da kan du gå for en stillegående ventilator med et støynivå på under 60 dB. Utformingen av ventilatorens rør har også innvirkning på støynivået. Det bør ikke være for smalt eller knekt, for da vil ventilatoren lage mer støy.
3. Avtrekk eller resirkulering? Det er viktig at ventilatoren passer til det som kan monteres på kjøkkenet ditt. Hvis du ikke har et avtrekk som går gjennom ytterveggen eller taket, bør du se etter en ventilator som kan brukes til resirkulering. Fordelen er at lukt fjernes gjennom et kullfilter. Sugestyrken er imidlertid ikke like kraftig som avtrekkshetten.
Hva slags ventilator trenger du?
Fritthengende ventilator: Monteres i taket og brukes ofte over kjøkkenøyer.
Wirehengte ventilatorer: Monteres med wire i taket og finnes kun som resirkulerende ventilator.
Vegghengte ventilatorer: Monteres i veggen. De deles inn i to undertyper: skråhengte ventilatorer og T-ventilatorer.
Ventilator med uttrekk: Integreres i kjøkkenelementene og trekkes frem under bruk ved hjelp av en forskyvningsplate.
Benkeventilatorer: Integreres i benkeplaten ved platetoppen. Noen benkeventilatorer trekkes opp av bordet når de skal brukes, mens andre er fastmontert på benkeplaten.
Takintegrert ventilator: Integreres i taket over platetoppen.
Testvinnende ventilatorer
Når kun det beste er godt nok. Se våre testvinnende modeller.
Hvilke muligheter er det for å montere ventilatoren i boligen din?
Det er viktig at du velger en ventilator som passer til monteringsmulighetene du har i hjemmet.
Resirkulerende ventilator: Suger luften inn gjennom et fettfilter og et kullfilter som fjerner lukt. Deretter blåser den luften tilbake i rommet. Den har ofte en lavere sugeevne enn utsugingsventilatoren. Til gjengjeld krever den ikke tilkobling til et uttrekk som går gjennom yttermuren eller tajet på boligen.
Utsugingsventilatoren: Suger luften inn gjennom et utsugingsrør som fører ut i det fri. Det skaper dermed et bedre inneklima sammenlignet med resirkulerende ventilatorer. Til gjengjeld krever den tilkobling til et uttrekk i boligen, noe som kan være omfattende hvis du ikke allerede har dette.
Myndighetenes krav: Skal du installere en ventilator i en bolig eller et tilbygg som er bygget etter 1. januar 2015, må du være oppmerksom på lovkravet om at bygningen må inneholde et uttrekk. Har ikke bygningen dette, må du søke om dispensasjon hos kommunen din for å installere ventilatoren.
Ekstra funksjoner som er verdt å vurdere for ventilatoren
Spaltesug/kantsug
Denne funksjonen danner en luftstrøm omkring platetoppen som isolerer matosen, slik at den ikke unnslipper. På den måten bidrar den til et bedre og sunnere inneklima.
Vaskbart filter
Denne typen ventilatorfilter trenger sjeldent å bli skiftet ut, og kan vaskes for hånd eller i oppvaskmaskinen.
Ettersug
Med denne funksjon fortsetter ventilatoren å suge i en kort periode etter at den er slått av for å fjerne den siste matosen fra kjøkkenet.
Populære ventilatormerker
Er du fortsatt i tvil?
Vi er her for å hjelpe deg, enten du ringer oss, sender oss en e-post eller besøker en av butikkene våre.
Du kan ringe oss på 21 95 92 07 eller sende oss en e-post til [email protected].