Noe gikk galt med søket. Vi beklager, og håper du vil prøve igjen senere.
Vi matcher selvfølgelig laveste nettpris*
*Kampanjen gjelder utvalgte tilbudsprodukter og kan ikke kombineres med andre rabatter eller kampanjer. Varigheten ses på det enkelte produktet.
Vaskemaskin guiden Skousen

Hvilken vaskemaskin skal jeg velge?

En vaskemaskin er et viktig apparat for å få nyvasket og rent tøy. Det er med andre ord noe vi alle trenger i hverdagen. Det er flere ting som er verdt å vurdere når du skal velge ny vaskemaskin. Trenger du en hjelpende hånd til å navigere i vaskemaskinjungelen?

Få hjelp til å velge riktig og se produktene vi anbefaler. Nedenfor har vi samlet en rekke av de tingene du bør tenke på, slik at du står bedre rustet til å ta riktig beslutning.

 

I denne guiden finner du:

  • Vil du gjøre det enkelt å velge? Få våre anbefalinger
  • Gode vurderinger når du velger vaskemaskin
  • Vaskemaskinene som er best i test og deres favoritter
  • Ekstra funksjoner som er verdt å vurdere for vaskemaskinen
  • Våre mest populære vaskemaskinmerker
  • Trenger du fortsatt rådgivning?
Få hjelp til å velge riktig hos Skousen
null

Vil du gjøre det enkelt å velge?

Vi har gjort arbeidet for deg. Her får du våre anbefalinger, som passer deg, paret og barnefamilien.

Vil du heller gå på oppdagelsesferd selv, kan du rulle ned til "Gode vurderinger når du velger vaskemaskin".

Vaskemaskin til deg
Vaskemaskin til paret
Vaskemaskin til familier med barn


Gode vurderinger når du velger vaskemaskin


Vaskemaskin

Hva slags vaskemaskin trenger du?

Det finnes tre typer vaskemaskiner:

Toppmatet: Med en toppmatet vaskemaskin legger du i tøyet ovenfra. Perfekt hvis vaskemaskinen din skal stå et sted med lite plass foran selve maskinen. Den har ofte samme kapasitet som en frontmatet maskin, men er vanligvis litt smalere. Noen har hjul, som gjør dem svært praktiske i små boliger.

Frontmatet: Med en frontmatet vaskemaskin fyller du på med klær foran på maskinen – dette er den vanligste typen.

Kombinert: Med en kombinert vaskemaskin og tørketrommel kan du spare plass. Disse blir ofte valgt av personer som bor i en leilighet og vil kunne vaske og tørke i leiligheten sin selv.

Se mer om de forskjellige typene her

null

Hvor mye penger og CO2 skal energiforbruket koste?

Energimerking: Uansett hvilken vaskemaskin du velger, har den en energimerking som angir energiforbruket på en skala fra A til G. Hvor energibesparende du vil at vaskemaskinen skal være, er et holdningsspørsmål. Men hos Skousen anbefaler vi at den er så energibesparende som mulig – fordi det skåner miljøet og du samtidig sparer penger på strømforbruket.

Merk at det kom en ny energimerking fra EU 1. mars 2021. Den gamle energiskalaen blir faset ut løpende. 

Les mer om den nye energimerkingen på vaskemaskiner her

Hvor mye støy skal vaskemaskinen lage?

Lydnivå: Hvor mye bråk vaskemaskinen kan lage, avhenger for mange av hvor den skal stå. Står den nær et rom hvor du oppholder deg mye, anbefaler vi at du går etter en maskin med lavt lydnivå. Se også etter en vaskemaskin med kullfri motor, da de bråker betydelig mindre enn de gamle tradisjonelle kullmotorene. Og i øvrig varer vaskemaskiner med kullfri motor også lenger.

Vaskemaskiners lydnivå måles i dB. Merk at hver gang lydnivået stiger med 3 dB, så fordobles lydnivået – det vil si at det dobbelte av 40 dB er 43, og ikke 80 dB. Det kan være vanskelig å forholde seg til et lydnivå som defineres i dB. Derfor kan det være nyttig å vite at en vanlig samtale ligger på rundt 60 dB.

Se vaskemaskiner med lavt lydnivå her

null

Hvor tørt skal tøyet ditt være?

Sentrifugeringsevne: Sentrifugeringsevnen betyr hvor mange ganger trommelen dreier rundt pr. minutt. Det påvirker hvor mye vann som blir presset ut av tøyet. Den kan ligge mellom 1000 og 1600 omdreininger i minuttet. 

Jo flere omdreininger, jo mer sliter du på tøyet. Til gjengjeld blir det tørrere, og du trenger derfor ikke å ha det så lenge i tørketrommelen eller å vente lenge på at det tørker på snoren.

Sentrifugeringsevnen går fra A til C og måles i restfuktighet, som betyder hvor mye vann som er igjen etter sentrifugeringen: 

  • A = 44 % i restfuktighet
  • B = 53 % i restfuktighet
  • C = 62 % i restfuktighet

Se vaskemaskiner med høy sentrifugeringsevne her

Et stativ med klær
null

Hvor lenge skal vaskemaskinen vare?

Motor: Det finnes to typer motorer. 

Tradisjonell motor med kull: Den består av to kullstykker som over tid blir slitt og må skiftes ut. Derfor er kulldelen heller ikke omfattet av garantien. Til gjengjeld er disse vaskemaskinene ofte billigere. 

Kullfri motor: Varer lengst, er mer stabil, bråker betydelig mindre og er mer energivennlig. Mange vaskemaskiner med kullfri motor har 10 års motorgaranti på grunn av den lengre levetiden. Hos Skousen anbefaler vi at du velger en kullfri motor, hvis du ønsker en vaskemaskin med lang levetid.

Se vaskemaskiner med kullfri motor her

Hvor mye tøy vasker du?

Kapasiteten: Det er et uttrykk for hvor mye tøy maskinen kan romme. Vasketøyet blir renest hvis du ikke overfyller vaskemaskinen. Fyller du derimot for lite i maskinen, bruker den mer energi enn nødvendig. I dag er det mulig å få vaskemaskiner som veier tøyet selv og tilpasser vannforbruket ved hjelp av mengdeautomatikk. Uansett hva du velger, er det en god ide å ta hensyn til hvor raskt skittentøyet hoper seg opp, og hvor mange mennesker dere er i husstanden. Vår anbefaling er: 

  • 1–2 voksne = 5–6 kg 
  • 2 voksne og 1 barn = 7–8 kg 
  • Flere enn 3 personer = 8 kg eller mer

Tips: Er du usikker på hvor mye du kan fylle i maskinen din? Du skal kunne se øverste del av det trebente krysset bakerst i maskinen.

Se vaskemaskiner med stor kapasitet her

Best i test vaskemaskiner
Deres favoritt vaskemaskiner


Ekstra funksjoner som er verdt å vurdere for vaskemaskinen


Favoritt-/yndlingsprogram

Still inn et bestemt program som passer til dine behov, f.eks. sportstøy, arbeidstøy eller annet. På den måten kan du fremover velge akkurat det programmet du trenger, med ett knappetrykk.

Utsatt start

Mulighet for å time vasken din. F.eks. kan du stille den inn slik at den er ferdig akkurat når du kommer hjem fra jobb. Så trenger ikke klærne å ligge våte i flere timer. Eller du kan utsette starten, slik at vaskemaskinen begynner å jobbe om natten og du slipper å høre den om dagen.

Trommelrengjøringsprogram

Maskinen rengjør seg selv mellom trommelen og karet. Vi anbefaler at du kjører dette programmet en gang i måneden – spesielt hvis du vasker mye skittent tøy. Et annet godt tips er å sette på en vask med eddik, eller en tom vask på 90°.

Hurtigvask

Sett på en liten vask på bare 20–40 min. Et perfekt program i en travel hverdag, eller hvis du ikke har fått vasket antrekket du skal bruke om kvelden. Men bare bruk det når du må. En hurtigvask tilsvarer ikke en normal vask, fordi såpen ikke rekker å arbeide seg inn i tøyet, og så er den heller ikke energivennlig.


Automatisk såpedosering 

Hvis du foretrekker å bruke den samme typen såpe til alle vasker, og samtidig gjerne vil slippe å tenke på om du doserer riktig såpemengde, så anbefaler vi en vaskemaskin med såpedosering. På den måten doserer vaskemaskinen selv såpen avhengig av hvor mye tøy som er i og hvor skittent det er. Foretrekker du å bruke forskjellige slags såper til forskjellige vasker, trenger du ikke en vaskemaskin med såpedosering. Vær i stedet oppmerksom på å dosere riktig etter anvisningen på såpen. Ca. 70 % bruker for mye såpe. Det gjør at vaskemaskinen må arbeide mer for å få ut såpen. Og det kan komme såperester på tøyet.


Se de mest populære vaskemaskinmerkene våre her

LG
Bosch
AEG
Blomberg
Miele
Electrolux
null


Trenger du fortsatt rådgivning?

Da kan du enten avtale en tid for rådgivning i din lokale Skousen-butikk, ringe til vår kundeservice hvor vi sitter klare til å hjelpe deg alle dager i uken – bortsett fra helligdager – fra 08:00 til 22:00, eller sende oss en e-post.

Book møte hos Skousen
Tlf. 21 95 92 07
Send en e-post til Skousen