Noe gikk galt med søket. Vi beklager, og håper du vil prøve igjen senere.
Vi matcher laveste nettpris*
SommerSALG - Finn en SommerPRIS
Fryser guiden

Hvilken fryser skal jeg velge?

Skousen gir deg råd

De fleste hjem har en fryser stående et sted. Med god grunn. Fryseren gjør hverdagen litt enklere – særlig på travle dager hvor vi ikke rekker å handle eller ikke finner en god ide til middag. Og det er heller ikke å forakte at en fryser kan oppbevare store mengder mat av gangen, som kan holde seg lenge. Det er flere ting som er verdt å vurdere når du skal velge ny fryser. Trenger du en hjelpende hånd til å navigere i fryserjungelen?

Få hjelp til å velge riktig og se produktene vi anbefaler. Nedenfor har vi samlet en rekke av de tingene du bør tenke på, slik at du står bedre rustet til å ta riktig beslutning.


I denne guiden finner du:

 • Vil du gjøre det enkelt å velge? Få våre anbefalinger
 • Gode vurderinger når du velger fryser
 • Frysere som er best i test og deres favoritter
 • Ekstra funksjoner som er verdt å vurdere for frysere
 • Våre mest populære frysermerker
 • Trenger du fortsatt rådgivning?
null

Vil du gjøre det enkelt å velge?

Vi har gjort arbeidet for deg. Her får du våre anbefalinger, som passer deg, paret og barnefamilien.

Vil du heller gå på oppdagelsesferd selv, kan du rulle ned til "Gode vurderinger når du velger kombiskap".

Fryser til deg
Fryser til paret
Fryser til familien med barn


Gode vurderinger når du velger fryser

Hva slags fryser trenger du?

Fryseboksen har den fordelen at den vanligvis har et lavere energiforbruk og har plass til flere varer enn et fryseskap. Ulempen er at den gir dårligere oversikt over varene, fordi de legges på hverandre. I tillegg blir en fryseboks ofte plassert i kjelleren eller på vaskerommet, som gjør at frysevarene ikke er like lett tilgjengelig når du lager mat på kjøkkenet.

Fryseskapet har den fordelen at frysevarene er plassert i skuffer eller hyller, noe som gir god oversikt. I tillegg er et fryseskap vanligvis plassert på kjøkkenet, slik at du har frysevarene dine lettere tilgjengelig. Ulempene er at fryseskap vanligvis har plass til færre matvarer og et høyere energiforbruk enn frysebokser.

Integrerbare frysere har de samme fordelene og ulempene som fryseskap. Forskjellen er bare at du kan gjemme den integrerbare fryseren bak en skapdør for et mer stilrent utseende.

Fryser fylt med frossen mat
null

Hvor mye penger og Co2 skal energiforbruket koste?

Energiklasse: Når du velger fryser, er det verdt å vurdere en modell med en god energiklasse. Det kan nemlig være mye penger å spare på lang sikt. Utover energiklassen kan du også se på det årlige energiforbruket i kilowattimer (kWh), som du finner på energimerket på kjøleskapet. Typisk har frysebokser et årlig kWh-forbruk som er 20–25 % mindre enn et fryseskap med samme energiklasse og kapasitet.

1. mars 2021 kom det en ny energimerking fra EU. Den gamle energiskalaen blir derfor faset ut løpende.

Les mer om den nye energimerkingen på frysere her

Hvor mye støy skal fryseren lage?

Lydnivå: Hvor lavt lydnivå du bør velge, avhenger av hvor fryseren skal stå. Skal den stå i et åpent samtalekjøkken eller i en ettromsleilighet, vil en støysvak fryser vanligvis være å foretrekke. Selv om lydnivået kan variere fra modell til modell, er de aller fleste modeller i dag ganske støysvake.

Lydnivået måles i dB. En fryser med 42 dB eller under betegnes som støysvak. Det er enklest å forholde seg til følgende sammenligning:

 • 30 dB = hvisking
 • 60 dB = vanlig samtale

Se støysvake frysere her

null
Fryser på hvitt kjøkken

Hvor stor fryser har du plass til hjemme?

Størrelsen: Størrelsen på en fryser kan spenne fra omkring 40 liter til 600 liter. Hvilken størrelse du bør velge, avhenger ikke bare av hvor mange matvarer du vil ha plass til i fryseren, men også av boligforholdene dine. Kanskje du allerede har tenkt over det, men hver dag mottar vi returvarer fra kunder som har vært så uheldige å komme hjem med en fryser som viste seg å være for stor eller for liten. Start derfor med å måle opp hvor mye plass du har til fryseren.

Før du kjøper en stor fryser bør du også undersøke om fryseren får plass gjennom døren din, opp trappeoppgangen eller rundt hjørnene i boligen din. Dette er særlig lurt hvis du kjøper en fryseboks.

Se smale frysere her

null

Hvilket rom skal fryseren stå i?

Romtemperatur og klimaklasser: Fryseren skal passe til temperaturen i det rommet som fryseren skal stå i. Temperaturen er delt opp i klimaklasser, som er en EU-standard og viser det temperaturintervallet som en fryser fungerer optimalt ved.

Du må være særlig oppmerksom på fryserens klimaklasse hvis fryseren f.eks. skal plasseres i et oransjeri eller på en terrasse med varme sommerdager. Det samme gjelder hvis den skal plasseres i et skur eller en garasje, hvor du må ta høyde for kalde vinterdager. Det er skadelig for fryseren hvis den har en klimaklasse som ikke samsvarer med den romtemperaturen som den står i. I verste fall kan den bli ødelagt.

Det finnes fire klimaklasser:

 • Normal (N): 16–32 °C
 • Subnormal (SN): 10–32 °C
 • Subtropisk (ST): 18–38 °C
 • Tropisk (T): 18–43 °C

De fleste frysere har klimaklassen «SN-T», og fungerer dermed optimalt mellom 10 og 43 °C.

Hvor mye plass trenger du i fryseren?

Kapasitet: Måles i liter og avhenger av hvor mye du kjøper inn. Som en tommelfingerregel har en person som bor alene, bruk for 50 liter fryseplass, og for hver ytterligere person i husstanden, øker behovet med 30 liter fryseplass.

En husstand trenger derfor følgende frysekapasitet:

 • 1 person: 50 l frysing
 • 2 personer: 80–100 l fryseplass
 • 3 personer: 110–150 l fryseplass
 • 4 personer: 140–200 l fryseplass
 • 5+ personer: 170 + l fryseplass

Kjøper du av og til en halv gris, går på jakt eller bruker å handle inn mye på en gang, kan det være en fordel å ha en større frysekapasitet enn det som er nevnt ovenfor.

Det er viktig at kapasiteten passer til den mengden matvarer du vanligvis fryser ned. Overfylling fører til at kulden ikke kan fordeles optimalt, og underfylling koster mer penger og energi enn nødvendig for å kunne fryse matvarene.

Se frysere med stor kapasitet

Best i test frysere
Deres favorit frysere


Ekstra funksjoner som er verdt å vurdere for fryseren

LowFrost

I frysere med denne funksjonen er kjøleelementet plassert utenfor fryserommet, noe som motvirker at det danner seg rim. Det betyr at den bare må avrimes ca. 1 gang i året.

NoFrost

Med denne funksjonen slipper du å avrime, fordi kjøleelementet varmes opp kort ca. 2–6 ganger daglig, noe som fjerner rimen.

Fleksibel innredning

Hvis du velger et fryseskap, bør du også vurdere den innvendige innredningen. Kjøper du f.eks. mye grønnsaker, er det fint å ha skuffer, og kjøper du mange pakker med kjøtt, er det fint med hyller – og gjerne noen som kan justeres i høyden.

Hurtig frysing

Denne funksjonen gjør at varene dine fryser raskere. Noen frysere har en hurtigfrys-funksjon som automatisk justerer temperaturen tilbake til den opprinnelige når varene er frosne, mens andre må slås av igjen manuelt.

Elektronisk display

Noen frysere har et digitalt display hvor du kan styre funksjonene og innstillingene på fryseren.

Elektronisk temperaturinnstilling

Noen frysere har elektronisk temperaturstyring, som gjør det mulig for deg å justere temperaturen helt nøyaktig.

Soft-close-funksjon

Vil du unngå at døren smeller igjen? Denne funksjon gir en stille, rolig og behagelig følelse når du lukker fryseren.

LED-belysning

LED-belysningen i fryseren gir et mykt og elegant lys som gir god oversikt over innholdet, så du alltid ser hva du har – og hva du trenger.

Anti-Fingerprint

Vil du helst unngå fingeravtrykk på fryseren? Da bør du velge en med denne funksjonen. Anti-Fingerprint er ekstra beleilig for barnefamilier.


Se de mest populære fryseremerkene våre her

Bauknecht
Siemens
Scandomestic
Liebherr
Electrolux
Bosch
null


Trenger du fortsatt rådgivning?

Da kan du enten avtale en tid for rådgivning i din lokale Skousen-butikk, ringe til vår kundeservice hvor vi sitter klare til å hjelpe deg alle dager i uken – bortsett fra helligdager – fra 08:00 til 22:00, eller sende oss en e-post.

Book møte hos Skousen
Ring Skousens online kundeservice 21 95 92 07
Send en e-post til Skousen