Din huskeliste

Lukk

*Gjelder ikke varer som allerede er nedsatt, "Kundefavoritt", tilbehør, ytelser eller varer med "Sjekk prisen" og kan ikke kombineres med prismatch. Se tilbudets varighet på det enkelte produkt.

Vaskemaskiner

Hvilken vaskemaskin skal jeg velge?

Vaskemaskiner har blitt en nødvendighet i de fleste husstander. Nyvasket og rent tøy er noe vi alle har bruk for. Her på siden finner du forskjellige modeller og med varierende kapasitet. Vi har blant annet vaskemaskiner fra følgende merker: Miele vaskemaskin, AEG vaskemaskin, Bosch vaskemaskin, Samsung vaskemaskin, Siemens vaskemaskin, Electrolux vaskemaskin, LG vaskemaskin og Candy vaskemaskin. Med andre ord er det enkelt å finne en som passer til størrelsen på din husstand.

Les videre for å få hjelp med å finne den som passer deg og din husstand. Vi hjelper deg med alt du trenger å vite.

Forskjellige modeller

Idag finnes det flere forskjellige modeller slik at du kan finne den som passer best i ditt hjem. Nedenfor kan du lese litt om de forsjkellige.

Frontmatet

Det finnes forskjellige typer av modeller men i Norge er vi mest vant til den frontmatede modellen. En frontbetjent eller en frontmatet vaskemaskin heter nettopp frontbetjent/frontmatet fordi den mates og betjenes fra front. Det vil si at luken sitter på fronten og det er der du legger inn din vask.

Toppmatet

I noen husstander vil det være vanskelig å få plass til en frontmatet modell på grunn av lite plass. Da kan det være en idé å se etter en toppmatet vaskemaskin (eller toppbetjent som det også heter). I motsetning til den frontmatede, mates denne maskinen i fra toppen. Man skal dermed ha plass til å åpne den oppover. Samtidig fyller den toppmatede modellen ofte mindre i bredden da det generelt er en mindre modell.

Toppmatede har samme kapasitet som en alminnelig standard vaskemaskin, men er utstyrt med to lokk, et trommellokk og et innvendig, som minimerer risikoen for at maskinen åpnes og at vannet renner ut.

Kombinert vask/tørkmaskin

Man kan også få en kombinert vask/tørk vaskemaskin i huset; en kombinert vaskemaskin med tørketrommel i én enhet. En praktisk løsning dersom det er trangt. Men vær oppmerksom på at en kombinert vask/tørk maskin ikke har like stor kapasitet til å tørke, som den har til å vaske. Dette betyr at maskinen kan ha kapasitet for 9 kg vask men "bare" kapasitet til å tørke 7 kg.

Men "Hvilken er best?" tenker du kanskje nå?

Ja, det kommer an på mange forskjellige ting. Her nedenfor kan du lese om de ting du bør tenke over før du beslutter deg for vilken du vil kjøpe. Hvis du bor i et stort hus har du kanskje mye plass til både vaskemaskin og tørketrommel, og trenger kanskje en større modell hvis du har en stor familie. Men hvis du bor sentralt i en mindre leilighet er det kanskje andre ting du må prioritere. Kapasitet, vannforbruk, energiforbruk er i hvert fald noe du må overveie før du kjøper for å ikke stå med en maskin du ikke er helt fornøyd med.

Hvis du allerede har en vaskemaskin kan det være en bra idé å skrive ned det du liker med den, og så etterpå skrive ned det du mangler med den. Da får du et bra bilde av hvilken slags maskine du skal kikke etter.

Kapasitet og vannforbruk

Det er avgjørende at man velger en modell med stor nok kapasitet. Kapasiteten avgjør hvor mye tøy man kan vaske om gangen. Kapasitet står oppført i kilo og de fleste vaskemaskiner kan ta mellom 5 og 8 kg tørt tøy. Det er viktig at du kjøper en maskine med en kapasitet som passer deg og din hudholdning. Hvis du har en med for mye kapasitet kommer du til å vaske mange halvtomme maskiner hvilket ikke er bra for energiforbrukningen. Og hvis du kjøper en med for lite kapasitet kommer du til å vaske mange fler maskiner hvilket også påvirker både vannforbruk og energiforbruk negativt.

Hvor mye vann bruker en vaskemaskin?

Hvor mye vann en vaskemaskin bruker er veldig forskjellig da det kommer an på modellen og hvor stor kapasitet den har. Energimerking spiller også en rolle. Men det finnes modeller med «mengdeautomatikk» som selv veier vasken og tilpasser vannforbruket så du unngår unødvendig forbruk av vann og energi. Hvis du ikke har mengeautomatikk er det en god idé at vente med vasken inntil du har nok vask til å fylle hele maskinen for å unngår unødvendig vann- og strømbruk. Hvis du ønsker spesifik spesifikasjon på hvor mye vann en modell bruker kan du lese mer om det inne på selve varekortet på hjemmesiden.

Energiforbruk - Spar penger!

Det er en god ide å være oppmerksom på energiklasse, når du kikker på forskjellige modeller. Ikke bare fordi det har betydning for miljøet, men også fordi du kan spare penger på strømregningen. Hvitevarer blir klassifisert i energiklasser: Energiklasse A (lavt energiforbruk) til energiklasse G (høyt energiforbruk). Sentrifugeringsevnen til vaskemaskinen vurderes også utfra denne bokstavskalaen.

I 2021 kommer en ny energiskala, og noen hvitevarekategorier får en ny energimerking. Det betyr at den gamle skala løpende forsvinner, og i en periode kommer produktene med to forskjellige energimerkinger. Les alt om den nye energimerking her.

Kjøp din vaskemaskine billig på Black Friday.

Sentrifugeringshastighet

Det er viktig å huske atse på sentrifugeringshastigheten da det er denne som bestemmer hvor tørr vasken er når den kommer ut. Her er det nødvendig å sjekke hvor mange omdreininger den har pr. minutt. Jo fler omdrejninger, desto tørrere vask. Sentrifugeringen påvirkes også av størrelsen på tromlen og hvilket program man velger.

Øvrig

Vaskemaskiner kommer med flere ulike funksjoner, som kan være til hjelp i hverdagen. Blant annet får man flere ulike vaskeprogram, f.eks. til å vaske skånsomme tekstiler, så man slipper for håndvask. Produsentene har også utviklet forskjellige motorer, noe som har betydning for både støynivåa og vibrasjoner. Det er alltid bra å lese omtaler om den vare du tenker at du vil kjøpe. På hver varekortet kan du se våre kunders omtaler om de forskjellige modellene.

Se også Hoover vaskemaskin, Candy vaskemaskin, Miele vaskemaskin, AEG vaskemaskin eller Bosch vaskemaskin.

Trenger du hjelp med å velge?

Har du noen spørsmål om vaskemaskiner eller andre hvitevarer i vårt sortiment, er du velkommen til å kontakte vår kundeservice på telefon: 21 95 92 07. Du kan også ta kontakt med din nærmeste Skousen forhandler.

Din huskeliste

Lukk