Din huskeliste

Lukk

Ovner

Ovner

Mange velger i dag en separat kokeplate og stekeovn på kjøkkenet som et alternativ til å kjøpe komfyr. Derfor investeres det i ovner som kan installeres uavhengig av kokeplater.

Her finner du bland annet:

Det viktigste å være klar over i forbindelse med kjøp av en ovn, i tillegg til pris og design, er ovnsrom, om ovnen er sidehengslet eller bunnhengslet samt funksjoner og energiklasse. Sjekk vårt utvalg av forskjellige ovner fra kjente merker som Scan, Siemens, AEG, Bosch, Electrolux, SMEG, Whirlpool og mange fler.

Vil du se alle ovner som er BEST I TEST? Du finner dem her

Forskjellige typer av stekeovner

Det finnes forskjellige typer av ovner og nedenfor kan du lese litt om dem. Det er viktig at du vet hvilke muligheter du har før du bestemmer deg for hvilken stekeovn du vil kjøpe. En ovn er tross alt noe man skal ha i mange år fremover.

Innbyggingsovn

Den helt vanlige ovnen som de fleste av oss kjenner til er innbyggingsovnen. Det er altså en modell (oftest er det en elektrisk ovn) som skal bygges in i kjøkkenet på en eller annen måte. I dag velger mange å bygge den inn slik at den er høyere enn på en komfyr. Det gir deg en mer behandling stilling når du jobber i kjøkkenet, da du ikke trenger å bøye deg ned hver gang du skal sjekke maten eller ta noe ut fra stekeovnen. Det er en av fordelerne med en frittstående modell, at den kan plasseres uavhengig av kokeplatene.

Dampovn

Dampovner er en av de nyeste trendene innenfor ovner og den store fordelen med denne type av ovn er at den bevarer alle vitaminer og mineraler i maten som du lager. Hvis du steker eller koker grønnsaker for eksempel, så mister du mange av de næringsstoffer de inneholder. Men med en dampovn bevares nesten alt siden temperaturen ikke blir så høy så den ødelegger, men tilstrekkelig høy for å tillage matvaren. Du kan selv regulere temperaturen, akkurat som på en vanlig stekeovn, og mulighetene er uendelige. Du kan for eksempel også lage perfekt deilig friskbakt brød som har en sprø utside men samtidig er myk og saftig inne i.

Kombiovn

Hvis du vil ha det beste av to verdener er det en kombiovn du skal ha. En kombiovn er som navnet sier, en kombinasjon av flere funksjoner i en stekeovn. De har ofte flere forskjellige måter å varme opp maten på. For eksempel kan du få en modell som kan fungere både som mikrobølgeovn og vanlig ovn. Det finnes også dem som har dampfunksjon kombinert med enten vanlig stekeovn eller både vanlig ovn og mikrobølgeovn.

Miniovn

En miniovn kan plasseres akkurat der du vil ha den. Meningen med en miniovn er at du skal kunne være fleksibel med hvor den står og ha muligheten for å flytte den rundt som det passer deg i hverdagen. Dette er perfekt for deg som kanskje bare har et lite kjøkken eller for deg som vil ha den som komplement til din vanlige stekeovn.

Nyttige ovnsfunksjoner

Dagens modeller er i større eller mindre grad selvrensende. Det skilles vanligvis mellom to typer selvrensingsfunksjoner; pyrolyse og katalyse. Førstnevnte består av en oppvarmingsprosess, der ovnen i løpet av 120 minutter varmes opp til over 500 °C. Dette fører til at smuss og fett blir til aske, som etter 30 minutters avkjøling kan tørkes vekk med en ren klut. Katalyse er en spesiell emalje som kontinuerlig bryter ned smuss og fett når ovnsrommet blir varmet opp til 200 °C eller mer.

Andre funksjoner som varierer i forhold hvilken modell som velges, er for eksempel om stekeovnen har innebygd steketermometer eller en spesiell dampfunksjon som er ideell for baking av brød og tilbereding av grønnsaker.

Volum

Ovnsrommet vil være avgjørende for hvor mye man kan sette in om gangen. Dette måles i liter. Imidlertid kan det også være hensiktsmessig å se på ovnsvolumet, siden dette har betydning for ovnens høyde og bredde. Noen modeller er svært brede, slik at man kan ha en bred stekeplate i ovnen.

Sidehengslet eller bunnhengslet?

Den tradisjonelle standardovnen er bunnhengslet, noe som betyr at døren til ovnen er hengslet nederst. En sidehengslet er derimot utviklet slik at døren er hengslet på siden. Fordelen med å velge en sidehengslet i stedet for en bunnhengslet er at det er lettere å komme tett innpå ovnsrommet, noe som også minsker risikoen for å brenne seg. Sidehengslede ovner stiller imidlertid noen krav til innredningen på kjøkkenet, og at det er plass til å åpne døren fra siden.

Ovnens energiklasse

Om det skal tas hensyn til ovnens energiforbruk, er det nødvendig å ta stekeovnens størrelse i betraktning. Det er klart at jo større ovnen er, desto mer energi trengs for å varme den opp. Ovnens energimerking er basert på en bokstavskala fra A til G, der ovner med bokstaven A har lavt energiforbruk, mens ovner med bokstaven G har høyt energiforbruk. Bokstaven A kan også følges av plusstegn og jo flere plusstegn, jo bedre energiklasse har ovnen.

Vil du vite mer om ovner?

Har du spørsmål om vårt utvalg av ovner eller andre hvitevarer, kan du gjerne kontakte vår kundeservice på 21 95 92 07 eller henvende deg til nærmeste Skousen-forhandler.

Finn billige ovne til Black Friday.

Din huskeliste

Lukk